LilErik en av Norrköping's lokala artister ("Jag blir så blödig och ser mörker i att så många människor är i nöd")

Inlagt av anonnkpg lör, 09/16/2017 - 14:16

Heja LilErik!

nämen?, en artikel om något annat en korrupta myndigheter eller hitler-fanboys. Självklart vill vi lyfta fram en av många lokala artister vi har här i Norrköping, och idag ingen mindre än LilErik.

LilErik tar 90-talsrappen tillbaka

"Ingen kärlek". Erik Johnsson, eller LilErik som han kallar sig när han rappar, har släppt en ny EP som reaktion på meningslöst våld och hiphopens förändring.

– Den är inte speciellt upplyftande utan handlar om hur samhället ser ut, säger han.

LilErik har rappat sedan han var 14 år. I dag är han 33, och när han blev pappa för fyra år sedan började han att reflektera mer över världen som dottern ska växa upp i.

– Jag blir så blödig och ser mörker i att så många människor är i nöd. Det finns såklart jättemycket bra saker i världen också, men media fokuserar inte på det och det finns säkert anledningar till det. Man måste uppmärksamma människor på flykt till exempel.

erik

I musikvideon till "Ingen kärlek" syns LilErik i flera Norrköpingsmiljöer, bland annat i stadsdelen Hageby.

– Media har rapporterat om mycket problem där, men det finns folk som gör fantastiska saker också.

Ett ansikte som syns i slutet av videon är ungdomsledaren Armando Ibrakovics. Marco Briones, namnet bakom videon, har klippt in ett inslag från Nyhetsmorgon om utanförskap och hur samhället borde agera för att förhindra det.

– Jag levde hiphoplivet fullt ut i Perstorp när jag var ung, men man växer ifrån det där, säger LilErik, skåningen som flyttade till Norrköping 2005 för att plugga musikproduktion.

På förra albumet "Det svär jag på" hade han hjälp av P-tech Santiago som producent. LilErik har själv producerat sina egna låtar tidigare, men nu valt att fokusera på text och framförande. "Ingen kärlek" är lika mycket Max "Scientific" Lindgrens verk som LilEriks, poängterar han, medveten om att producenter ofta hamnar i skymundan av artisterna som syns.

– Max kontaktade mig efter att ha hört "Det svär jag på", och "Ingen kärlek" har vi skapat genom att bara kommunicera via nätet, han bor ju i Stockholm.

Titelspåret till "Det svär jag på" handlar om att alltid finnas där för dottern, och ett annat återkommande tema i LilEriks musik är relationen till hiphopmusiken. I "Ingen kärlek" vill duon tillbaka till 1990-talet. LilErik är nämligen inte särskilt förtjust i dagens hiphop – han tycker att den ofta saknar budskap och inte är genomarbetad.

– Folk vill bli kända över natten. I dag är musikvärlden en djungel där så mycket kommersialiseras. Men musik handlar ju egentligen inte om att tävla, det handlar om att beröra.

LilErik talar om ett "moment 22" för musikintresserade med en annan stil än den mest kommersiella – de vill ju så klart också bli lyssnade på.

– I ett senare projekt ska jag nog sjunga neosoul.

Video