Ger igen för sextrakasserierna (Så dom ska tas!)

Inlagt av anonnkpg lör, 02/11/2017 - 09:10
assholesonline

NORRKÖPING|  Via sitt Instagram-konto "assholesonline" ger hon igen på män som skickar henne sexuella inviter och grova bilder.   "Det handlar om civilkurage. Att stå upp för sig själv, för andra och för kommande generationer", säger Linnéa Claeson.

På sitt Instagram-konto visar hon öppet den sexism som möter henne på nätet. Det rör sig om sexinviter, könsbilder och våldtäktsvideor.

Hon lägger upp bilder på konversationerna och många gånger är de tragikomiska. Som betraktare skrattar man till både över chocken att se vad männen skickat, men också på grund av hennes svar. Ofta är de långa utläggningar om hur det skulle kännas om bilderna och meddelandena kom ut till avsändarens vänner och familj.

– Jag startade kontot för ett par år sen. Det är ett sätt för mig att ventilera min frustration samtidigt som jag synliggör problemet för att få till en förändring.

Linnéa Claeson är född och uppvuxen i Norrköping, men bor idag i Stockholm där hon spelar handboll på elitnivå i Skuru IK. Samtidigt studerar hon till jurist.

De första sexinviterna från män via nätet fick hon redan som barn.

– Så fort jag började använda internet helt enkelt. Och det är ju tyvärr inget unikt, utan händer de flesta unga tjejer.

I och med att hon blivit elitidrottare har sexinviterna blivit fler och grövre. Varje gång en av Skuru IK:s matcher sänds på tv blir hon kontaktad av okända män.

– De skickar penisbilder, skriver att jag är sexig i korta shorts och att damhandboll är bra att runka till.

När hon nu dessutom tagit upp kampen har sexismen övergått i regelrätta hot.

– Men jag vägrar skrämmas till tystnad. Det får helt enkelt vara nog med förminskandet av kvinnor och skambeläggande av offren.

– Det här är ingen privat fråga, det är ett samhällsproblem som vi måste ta tag i tillsammans.

De sexuella trakasserierna har en sak gemensam: De kommer från män.

– Det är inte en viss typ av person som gör det här. Det är inte bara rasister eller invandrare, eller i en viss ålder eller yrkesgrupp. Men jo, alla är män.

Även om Linnéa Claeson såklart blir både trött och rädd ibland vägrar hon ge upp. Precis som generationer före henne slagits för de rättigheter hon har idag, vill hon slåss för kommande generationer.

– Jag önskar att de som säger att vi feministerna har gått för långt skulle inse att vi precis har börjat, säger hon och fortsätter;

– Egentligen vill jag ju bara leva på samma villkor som männen i min omgivning. Jag vill kunna spela handboll och plugga juridik på samma villkor och få samma lön. Jag vill slippa vara rädd när jag går hem sent, jag vill slippa oroa mig för min tjejkompis som åker taxi själv, att vill kunna prata öppet om mens och slippa få penisbilder. Såna självklara saker.

http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/ger-igen-for-sextrakasserierna-om4500613.aspx

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.