Android-viruset som bokstavligt talat kan sätta eld på mobilen

Inlagt av anonnkpg lör, 12/23/2017 - 09:19

android

Kaspersky har hittat ett nytt Android-virus som gräver kryptopengar till den grad att batteriet slits ut och sväller upp. Tack för den.

Årets hetaste virus till Android är en ny supertrojan som bland annat kammar hem pengar åt hackarna genom att gräva kryptopengar – till telefonen riskerar att smälla i luften.

Trojanen heter Loapi och är en schweizisk armékniv till virus. Den har en rad funktioner som hackarna kan slå på och av efter eget behag, skriver säkerhetsfirman Kaspersky Labs i en rapport.

Viruset kan visa falska annonser, skriva upp användaren på dyra betaltjänster, rekrytera mobilen till ett botnätverk som genomför ddos-attacker och, så klart, gräva kryptopengar.

Precis som många sajter på nätet har Loapi en funktion för att generera kryptovalutan Monero – och här börjar det bli riktigt läskigt. Viruset försöker kräma ut maximal processorkraft, och i Kasperskys tester gick det så långt att mobilen höll på att smälla i luften.

 

Efter att ha lämnat Loapi igång på en infekterad Android i 48 timmar hade batteriet börjat svälla till den grad att det fysiskt skadat mobiltelefonen. Hade processen fått fortgå hade det funnits risk att mobilen gått Note 7 och exploderat över hela testlabbet.

Loapi verkar spridas via falska annonser som lovar gratis porr eller ”appar med vuxeninnehåll”, som Kaspersky säger. Istället får man en dödstrojan som ber om fullständiga berhörigheter på mobilen.

Viruset är också riktigt ihärdigt i att stanna kvar på enheten. Försöker du ta bort dess administratörsrättigheter låser trojanen skärmen och stänger fönstret. Försker du installera antivirus på mobilen varnar Loapi för att du håller på att installera skadlig kod och kräver att du raderar säkerhetsappen.

Ett rykande hett tips är att inte installera appar med ”vuxeninnehåll” som du hittar via suspekta annonser på nätet.

källa

Etiketter