Hypnos för att glömma tv-serier döms ut

Inlagt av anonnkpg mån, 12/18/2017 - 12:02

hypnotist

Det här är ingen nyhet direkt. Varje dag blir människor hypnotiserade av TV och Media. Det media skriver om vill dom att du ska tro på och så har det alltid varit. På det sättet försöker dom styra våra liv, styra hur vi tänker, vad vi gillar, och vad vi ska tro på. De här borde ringa en varningsklocka för er. Som sagt, det här är ingen nyhet. 

___________________________

Skulle du vilja se om din favoritfilm som om det vore första gången? Eller radera det du råkade få höra om tv-serien du vill se? Samsung säger sig kunna lösa problemet med hjälp av hypnos, men konceptet döms ut av experter.

"Unspoil me" heter konceptet som elektronikföretaget Samsung tagit fram med hjälp av hypnotisören Fredrik Praesto. En 18 minuter lång video ska sätta den som provar i ett hypnotiskt tillstånd där det påstås att man ska kunna plocka bort serier och filmer från minnet.

Men fungerar det verkligen? Samsung skriver i en text i samband med kampanjen att det inte fungerar för alla och att videon är anpassad för enbart serier och film, så att man inte råkar glömma något annat. Dan Katz, legitimerad psykolog och mediekontakt för föreningen Vetenskap och Folkbildning, är dock inte imponerad.

– Jag håller det för högst otroligt att det här skulle fungera. Mig veterligen finns det inga seriösa forskningsstudier som visar att det här skulle vara möjligt, säger Dan Katz.

Kan det vara farligt?

– Det är bara farligt om det skulle fungera, för om det skulle göra det skulle man med hjälp av hypnos kunna glömma massor av andra saker. Det skulle eventuellt kunna vara bra för människor som har genomgått trauman till exempel.

Han säger också att det på sikt kan bli ett problem om folk får en övertro till hypnos.

– Det är ett område där det förekommer många oseriösa aktörer och kvacksalveri. Folk kan bli lockade att gå till en oseriös hypnotisör som säger sig kunna bota deras ångest eller liknande.

Vad kan man använda hypnos till?

– Det finns en del forskning som visar att hypnos kan hjälpa i några få fall, till exempel finns vissa bevis att det kan hjälp personer med magsjukdomen IBS. Men det finns inte tillräckligt med forskning så att man vågar säga det bestämt.

Emma Nilsson, som arbetar på PR-byrån som tagit fram kampanjen, säger att det finns olika skolor och åsikter när det kommer till hypnos.

– Det här är ett helt nytt grepp att använda hypnos på, där det kanske inte finns lika mycket studier om hur det fungerar.

Har du testat själv?

– Ja, vi har testat flera stycken på kontoret. Det fungerade inte för alla men det fungerade för åtminstone två av tio och det tycker jag känns ganska kul. Jag försökte glömma bort serien "Sex & the city" och det fungerade inte så jag blev lite besviken. Det kanske fungerar bättre på filmer, det är lite mindre detaljer att glömma bort i en film.

Hon säger att hypnos inte fungerar för alla och att man ska se detta som ett roligt grepp och ett experiment, mer än en seriös vetenskaplig tjänst.

– Vi tycker att det är roligt om det fungerar för någon.

källa