Utredare: Polisen ska få plantera trojaner

Inlagt av anonnkpg tors, 11/16/2017 - 14:30

trojan

Svensk polis ska använda spionprogram för att spana på misstänktas datorer och telefoner, enligt en utredning som lämnas till regeringen i dag.

Det handlar om så kallad hemlig dataavläsning och innebär att polisen får använda trojaner och liknande teknik för att kunna spana på kommunikation som sker krypterat. Utredningen tillsattes efter terrordåden i Paris 2015.

Lagen föreslås träda i kraft redan i januari 2019 och vara tidsbegränsad under fem år.

– Det har skett en kraftig ökning av kryptering, en markant ökning på bara några år, dessutom är anonymiseringstjänster lätta att komma åt. och därför är vår slutsats att det finns ett starkt behov av hemlig dataavläsning, sa regeringens utredare, lagman Petra Lundh under presskonferensen när utredningen offentliggjordes.

Justitieminister Morgan Johansson (s):
– Det finns ett uppebart starkt behov, inte bara när det gäller terroristbekämpning utan också när det gäller grov organiserad brottslighet. Vi måste hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen.

Metoden är kontroversiell och bland annat har Advokatsamfundet varnat för integritetsriskerna.

– Det medför risker för den personliga integriteten och därför krävs tydliga regler, säger Petra Lundh. Men det är viktigt att påpeka att metoden bara får användas som riktad åtgärd till exempel mot en misstänkts mobiltelefon och vid brott med minimistraff på två år, i viss fall fyra år. Det handlar alltså inte om någon massavlyssning. 

källa

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.